Jablonečtí ušetří díky energeticky úspornému projektu téměř 4 mil. korun ročně

13. březen

Jablonečtí ušetří díky energeticky úspornému projektu téměř 4 mil. korun ročně
Jablonečtí ušetří díky energeticky úspornému projektu téměř 4 mil. korun ročně

Spotřeba energie, plynu a vody v objektech v majetku každého města představuje značnou zátěž. To se v Jablonci  nad Nisou od začátku letošního roku změní. Současně s revitalizací městské soustavy centrálního zásobování teplem zde probíhá také komplexní modernizace vytápění a osvětlení v 15 městských objektech. Jabloneční díky ní získají smluvně garantované snížení nákladů průměrně o 4 mil. korun ročně, což představuje úsporu nejméně 17 % ve srovnání s rokem referenčním. Projekt řešený metodou energetických služeb se zárukou úspor realizuje společnost ENESA a.s.

Modernizace představuje investici ve výši 39,1 mil. korun včetně DPH.  Za více než polovinu této částky bude kompletně renovována většina kotelen a osvětlení ve 12 školách, městské knihovně, sportovní hale a plaveckém bazénu, kde navíc proběhnou rozsáhlé úpravy zapojení a využití tepelných čerpadel. Zbytek bude použit na chytré technologie: na počítačově řízený systém individuální regulace teplot (IRC) a energetický management. Ve sportovní hale a městském bazénu bude instalováno monitorovací a regulační zařízení, které dokáže šetřit elektrickou energii v celém objektu.

Systém individuální regulace teplot umožňuje udržet v každé místnosti tepelný komfort, aniž by docházelo k plýtvání energií. V učebnách, družinách a kancelářích jsou nastaveny vyšší teploty;  v tělocvičnách, na chodbách a toaletách je až o 4 °C méně. V noci budou všechny prostory jen temperovány.  Teplota v každé monitorované místnosti bude nyní kontrolována díky počítačově řízeným hlavicím umístěným na radiátorech. Údaje z celkem 1250 hlavic pak putují do  dispečinku, kde jsou sledovány a ukládány. Představují cenný zdroj informací pro energetický management, jehož úkolem je analyzovat aktuální spotřebu a navrhovat další možná zlepšení.

Smlouva mezi jabloneckou radnicí a společností ENESA je podepsána na 10 let. Díky využití metody energetických služeb se jí náklady na modernizaci do uplynutí této doby vrátí prostřednictvím nižších faktur za energie. Jejich výši mají jablonečtí zaručenu ve smlouvě. Pokud by úspory byly nižší, rozdíl doplatí společnost ENESA. Zákazník a poskytovatel tak mají společný cíl.

Předběžné ekonomické výsledky projektu budou známy v polovině letošního roku.