Ekonomický deník informuje o společnosti ENESA

30. květen

Ekonomický deník informuje o společnosti ENESA

Informace o modernizaci energetického hospodářství Kongresového centra Praha a.s. a o využití metody EPC v nemocnicích na Slovensku jsou obsahem článku, který uveřejnil portál Ekonomický deník:

Několik nemocničních projektů na úsporu energie v Čechách a na Slovensku má za sebou za poslední rok firma ENESA patřící do skupiny ČEZ ESCO. Největším projektem, jehož první výsledky se v těchto dnech vyhodnocují, je komplexní modernizace technologického zázemí Kongresového centra v Praze na Vyšehradě.

Investici zhruba 130 milionů korun si vyžádalo zásadní přebudování energetického systému Kongresového centra Praha (KCP), které se navíc dělo za plného provozu. „Bylo to velmi zajímavé, jelikož jsme se museli přizpůsobit všem zkouškám a představením a samozřejmě i konferenčním akcím. Protože v té budově, když v suterénu do něčeho bouchnete, nese se to celým domem a to samozřejmě velmi ruší,“ řekl předseda představenstva společnosti ENESA, která se specializuje na kompletní úsporná energetická řešení Ivo Slavotínek. ENESA více než rok patří do skupiny ČEZ ESCO, jež sdružuje podobně zaměřené firmy a poskytuje klientům úsporná a „smart“ řešení na míru.

V kongresovém centru jsou podle Slavotínka použita podobná řešení jako v předchozích pražských realizacích úsporných opatření v Národním divadle a Rudolfinu – budově České filharmonie. „Samozřejmě, že provoz této budovy je trochu jiný, než těch dvou kulturních stánků, kde jsme řešili například speciální temperování místností, kde jsou uskladněny hudební nástroje, ale ty hlavní principy jsme převzali a možná i trochu vylepšili. V „kongresáku“ máme například napojený energetický dispečink na rezervační systém a podle plánu obsazenosti budovy připravujeme klima pro domluvené akce. Čili když je zkouška, je jasné, že celý sál nemusí být tak vytopený, jako když probíhá představení. Pokud je celý objekt prázdný, ale v jednom malém salonku se koná konference, tak se nemusí vytápět celý dům, ale připravíme tepelnou pohodu v tom daném salonku,“ vysvětluje Slavotínek. Salónků a sálů je podle internetové encyklopedie Wikipedia v budově k dispozici 50 s celkovou kapacitou 9.300 míst.

Celý článek najdete  zde