HAVÍŘOVSKÝ PROJEKT ZÍSKAL TITUL NEJLEPŠÍ PŘIPRAVOVANÉ EPC 2023

26. leden

HAVÍŘOVSKÝ PROJEKT ZÍSKAL TITUL NEJLEPŠÍ PŘIPRAVOVANÉ EPC 2023

V soutěži o nejlepší připravovaný EPC projekt roku 2023, který letoš již po třinácté vyhlašovala Asociace poskytovatelů energetických služeb, získal první místo EPC projekt pro město Havířov, který ve 22 objektech realizuje společnost ENESA. 

Odborná porota ve složení Jan Kozák (MPO), Vladimír Sochor (Národní rozvojová banka) a Martin Sedlák (MŽP a Svaz moderní energetiky) ocenila na dosud investičně největším městském projektu EPC na Moravě především jeho komplexnost. Náklady na realizaci energeticky úsporných opatření činí 151 ml. korun, ale roční úspory představují 14,6 mil. korun ročně. Ty má navíc město smluvně garantováno po dobu deseti let poskytovatelem. Projekt může posloužit za vzor, jak modernizovat budovy a snižovat jejich spotřebu energie, navíc s ekologickým přínosem, i dalším městům a obcím.

Náš cíl je jednoduchý: snížit spotřebu energií a tu zbývající si pak alespoň z části vyrobit z obnovitelných zdrojů. Důležité je, že díky využití  energetických služeb se zárukou úspor (EPC) bude téměř celá investice do modernizace uhrazena z budoucích ušetřených nákladů na energie,” pochvaluje si primátor města Josef Bělica.     

Velké gratulace!