Svet zdravia začíná sčítat úspory

25. květen

Svet zdravia začíná  sčítat úspory

Téměř 2,5  mil. EUR bude stát rozsáhlá modernizace energetického hospodářství ve třech slovenských nemocnicích. V Žiaru nad Hronom se na ní teprve připravují, ale v Trebišově a ve Svidníku už probíhají závěrečné práce. Komplex energeticky úsporných opatření si v obou posledně jmenovaných nemocnicích vyžádal investici ve výši 1 845 500 EURO, která se však vrátí formou ušetřené energie.  

Rekonstrukce začala v obou nemocnicích v polovině roku 2015 a zahrnovala zejména kotelny a rozvody tepla a teplé vody. Radiátory topných systémů jsou nyní vybaveny regulačními ventily s termostatickou regulací. V některých budovách je použito stropní vytápění.  

Změny se promítnou především ve zvýšení komfortu pro pacienty a personál. Díky dálkové individuální regulaci vytápění v každé místnosti se zamezí zbytečnému přetápění či nedotápění prostor.  

Projekt je realizován formou energetických služeb se zárukou úspor, což znamená, že investice budou hrazeny z budoucích úspor energie. Díky všem organizačním i technologickým opatřením tak ušetří obě nemocnice nejméne 2 025 000 EURO, což mají garantováno smluvně poskytovatelem, kterým je společnost ENESA a.s.

Služba zahrnuje také energetický management, který dokáže zvýšit úspory dosažené prvotními opatřeními o další 4 – 10 %.